Programma's

Sociaal Domein

Doel van dit programma is het garanderen van goede (jeugd)zorg en het bieden van hulp en ondersteuning zodat alle inwoners kunnen deelnemen aan de samenleving.

Het programma omvat onder andere de hulp aan ouders en jongeren, ondersteuning van inwoners met een beperking en kwetsbare inwoners. Maar ook het organiseren van voorzieningen die inwoners in staat stellen om bijvoorbeeld langer thuis te blijven wonen of die deelname aan de samenleving laagdrempeliger maken. Daarnaast gaat het om ondersteuning bij het vinden van werk, hulp bij het oplossen van schuldenproblematiek en zo nodig inkomensondersteuning.

Aan de basis van het Sociaal Domein staan drie wetten:
-  de Jeugdwet;
-  de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015);
-  de Participatiewet.

De taken die voortkomen uit deze wetten worden zoveel mogelijk integraal en in samenhang uitgevoerd. Dit betekent een stevige verbinding tussen werk, inkomen, zorg, jeugd, onderwijs en gezondheid.

Beleidsplan sociaal domein
Op 1 februari jl. heeft de gemeenteraad van Bloemendaal het beleidsplan sociaal domein 2024-2027 vastgesteld. Dit plan richt zich op het verbeteren en versterken van het sociaal domein. Het beschrijft onze gezamenlijke doelen, zoals het bevorderen van gezondheid en een gezonde leefstijl, het veilig en kansrijk laten opgroeien van de Bloemendaalse jeugd, en het streven naar een inclusieve gemeente waarin inwoners naar elkaar om kijken. We bieden passende ondersteuning aan inwoners in een (tijdelijk) kwetsbare positie, waarbij de ondersteuning zo veel mogelijk aanvullend is op wat zij zelf kunnen. Bij het realiseren van deze doelen stemmen we onze inzet nadrukkelijk af op de specifieke behoeften van elke dorpskern.

Samenwerking met partners
We blijven investeren in de samenwerking met en tussen onze partners: Welzijn Bloemendaal, de bibliotheek, sportverenigingen, woningcorporaties, scholen etc. We maken heldere afspraken zodat partijen met elkaar en niet langs elkaar werken. Deze samenwerking komt ten goede aan onze inwoners. Alleen door de handen ineen te slaan hebben we een solide basis voor onze inwoners om veilig en gezond te kunnen leven in onze gemeente.
Onze partners en inwoners worden actief betrokken bij het opstellen en formuleren van onze visie op het sociaal domein. Deze betrokkenheid is terug te zien in het beleidsplan sociaal domein 2024-2027, het beleidsplan minimabeleid 2024-2027 en de woonvisie 2023-2026.

Lasten & baten

23.453.913

29,7%

5.040.143

6,5%

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2024 09:44:07 met de export van 11/13/2024 08:41:04